Upeč si relax!
Ahoj! Moje meno je Barbora, mám 22 rokov a momentálne som študentkou vysokej školy. Tak ako všetky ženy, aj ja sa snažím chodiť do školy, do práce, občas si zašportovať a správne sa stravovať, tráviť čas s kamarátmi a nájsť si popritom aj čas na relax. Nájsť si aktivitu, pri ktorej úplne vypnem, na chvíľu moja myseľ nepracuje a nemyslí na všetky povinnosti, ktoré ma čakajú. Ak si myslíš, že touto mojou aktivitou je nejaké skupinové cvičenie, jóga či meditácia, tak sa mýliš. Milujem výborne jedlo, ale čo viac, milujem sladké. Nedokážem si ho odpustiť, neprejde deň kedy by som niečo sladké nezjedla, a preto sa mojou relaxačnou chvíľou stalo práve pečenie. Klasická ženská aktivita, ktorá, dovolím si tvrdiť, aj tak v dnešnej dobe robí problém väčšine mladých dievčat. Ak ťa zaujíma ako sa pečenie stalo mojou vášňou tak čítaj ďalej, na konci článku ťa totiž čaká jeden easy-peasy recept na úplny hit v pečení - cheesecake.
Keby niekto vám ukázala moje fotografie z roku 2016 a tie súčasné, neverili by ste, že je to jeden a ten istý človek - že som to ja. V roku 2016 som mala nejaké to kilo naviac alebo povedzme si úprimne, bola som ako prasa. Jedla som hlava nehlava, vkuse a najmä sladkosti. Nedokázala som sa už na seba pozerať, cítila som sa zle, nemala som žiadne sebavedomie a bála som sa, že si už nikdy nikoho nenájdem. Jednoducho som potrebovala zmeniť svoj výzor, aby som bola sama so sebou spokojná. Samozrejme asi netreba veľmi písať o tom, že keď chceme schudnúť je potrebné začať sa hýbať. Čo je však pri chudnutí oveľa dôležitejšie, je strava. Hovorím to stále a stále to hovoriť budem, môžeš vo fitness centre na bežiacom páse aj spávať, pokiaľ nezmeníš svoje stravovacie návyky a myseľ, nikdy neschudneš! Asi sa pýtate, čo ma sakra pečenie a chudnutie spoločné? Veru pečenie ako také a štíhla línia veľmi dokopy nejdú, iba žeby... Iba žeby na svete existovali ingrediencie, z ktorých sa dá maškrtiť bez výčitiek. Hovorím o potravinách, ktoré sú omnoho výživnejšie, nášmu telu dodajú správnu dávku vitamínov a potrebných látok a predsa sa z nich dá vykúzliť chutný koláčik! Garantujem vám, že medzi klasickým kysnutým koláčom od babky a tým s nálepkou FIT by ste nespozorovali jediný rozdiel. Tieto zdravé alternatívy som si však nezačala vymýšľať sama od seba, popravde mne Panbožko veľmi kreativity nedoprial a tak som si vždy dopomohla internetom, kde už dnes nájdeme naozaj všetko. Avšak postupne ako som si piekla zdravšie varianty koláčikov pre seba, ma to začalo baviť natoľko, že som piekla aj nezdravé, klasické verzie. Či už to bolo len tak, aby si pochutili aj ostatní členovia domácnosti alebo som koláčik niekomu dala ako darček ku sviatku, alebo som sa len tak rozhodla potešiť moje spolužiačky v škole. Čím dlhšie sa pečeniu venujem, tým viac som zistila, že cheesecake je tak jednoduchý zákusok, že do neho môžete použiť naozaj hocičo a vždy sa vám upečie. Nepečeným verziam som veľmi na chuť neprišla a preto im nefandím. Nepčený cheesecake mi popravde nikdy nedržal pokope, vždy sa po otvorení formy roztiekol, ak však máte opačnú skúsenosť, môžete sa podeliť o nejaké tipy a triky, budem veľmi rada.
Pečenie veru ani z ďaleka nie je také ľahké, ako sa možno niekomu zdá, preto som aj v úvode písala, že väčšine dievčat pečenie robí problém, ale povedzme si úprimne, dnešné dievčatá viac zaujíma to, či je ich očná linka dokonalo ostrá a či sa im červené lodičky hodia ku purpurovému topu na piatkovú párty. No ale poďme nato, teraz ti idem ukázať a naučiť ťa, ako jednoducho a LACNO si vieš doma upiecť hocaký cheesecake bez toho, aby si sa musela nalíčiť, obliecť sa a ísť si poň do kaviarne, aj keď viem, že aj posedenie v kaviarni s poriadnou penou na kapúčine nám je občas treba ako istá forma odreagovania sa.:)
Množstvo surovín na cheesecake si vždy upravujeme podľa priemeru tortovej formy, v ktorej budeme koláčik piecť.
Na cheesecake o priemere 26cm budeme potrebovať:
220g sušienok - je len na tebe aké zvolíš, či máš rada klasické maslové, bebe kekse, oreo, lotus, zuzanky či hobbits. Keďže sme však študenti a každé zvyšné euro je nám dobré, použijeme klasické maslové sušienky zo supermarketu Lidl (modrý obal)
110g rozpusteného, ale vychladeného masla alebo kokosového oleja, alebo GHÍ masla
1kg jemného odtučneného tvarohu - ja používam ten zo supermarketu Lidl, má biely téglik a zelený obal (má výborne výživové údaje - skoro žiadny tuk, vysoký podiel bielkovín na 100g až 11g, a taktiež 100g tvarohu má len 69kcal !) avšak je len na vás, akú náplň sa rozhodnete použiť. Môže to byť aj mascarpone, syrová nátierka neochutená, tvaroh a kyslá smotana. Je to v podstate originálne zloženie plnky na cheesecake. Spojením týchto ingrediencií dosiahnete originálnu chuť cheesecaku. Taktiež nič nepokazíte ani syrom riccota.
3 vanilínové cukre
3 vajíčka
3 PL hadkej múky (nie je problém ani so špaldovou, koláčiku sa nič nestane) ak však chcete cheesecake bezlepkový použite jeden sáčok bezlepkového pudingu alebo na múku pomleté bezlepkové ovsené vločky
Sladidlo - také, aké máte radi. Či už použijete klasický práškový cukor, cukor z kokosových kvetov, stéviu, rozpustenú čokoládu je to len na vás. Ak sa však rozhodneš do cheesecaku použiť roztopenú čokoládu, pamätaj, že musí byť vychladnutá.
Ingrediencie by sme mali, a čo teda s nimi ?
Rúru si vopred vyhrejeme na 180 stupňov. Nachystáme si tortovú formu, na ktorej dno dáme papier na pečenie. Taktiež si pripravíme aj väčší plech a odložíme ich zatiaľ bokom.
Maslo vytiahneme z chladničky aspoň o 15 minút skôr ako začneme piecť. Necháme ho otepliť sa na kuchynskej linke, potom dané množstvo dáme do misky a roztopíme ho pomocou mikrovlnky, radšej na viackrát, aby sa ti zbytočne nezafrkala celá mikrovlnka od masla.
Sušienky nalámeme a dáme do mixér, pomelieme ich na úplnu múku. Pomleté sušienky vysypeme do misky a zmiešame s rozpusteným, ale vychladnutým maslom. Vznikne nám zmes, ktorú vysypeme do pripravenej tortovej formy. Zmes natlačíme rukami do formy a po jej okrajoch, snažíme sa rovnomerne. Sušienkový základ dáme piecť do vyhriatej rúry na 10min.
Medzitým si nachystáme druhú misku, do ktorej dáme všetky tvarohy a mixérom ich mixujeme na malých otáčkach. Postupne ku tvarohovej zmesi pridávame jedno vajíčko po druhom. Opäť mixujeme, aby sa vajíčka spojili s tvarohom. Pridáme sladidlo a opäť mixérom spojíme, ďalej po lyžiciach pridáme múku (alebo pudingový prášok, nemusí ísť po lyžiciach) a premixujeme. Ak sa rozhodneme pridať aj rozpustenú čokoládu, dáme si ju rozpustiť pomocou vodného kúpeľa ešte pred samotným pečením. Keď sa nám čokoláda rozpustí, miešame ju vareškou až do úplného vychladnutia a do tvarohovej plnky ju pridávame ako poslednú. Čokoládu s tvarohovou plnkou iba zľahka premiešame vareškou, aby sa čokoláda a zmes spojili. Mixér už nepoužívame. Hotovú zmes vylejeme na predpečený a vychladnutý korpus, ktorý sme NEZABUDLI vytiahnuť z rúry po 10minútach!! Rúru znížime na 150 stupňov a do spomínaného veľkého plechu nalejeme prevarenú horúcu vodu z rýchlovarnej kanvice, cca jeden liter vody, záleží aký veľký plech použiješ. Horúca voda v plechu počas pečenia v trúbe zabezpečí vľhkosť a tak ti koláčik na vrchu nepopraská, ale bude krásne jemný a uhľadený. Koláčik dáme spať do rúry, kde ho pečieme ďalších 45 minút. Samozrejme, každá z nás má doma inú rúru, a preto každá pečie inak, takže je najlepšie si koláčik sledovať, avšak rúru kvôli kontrole koláčika otvárame až po prvých 2O minútach pečenia. Keď sa nám koláčik upečie, nevyberáme ho z rúry. Rúru vypneme a jemne ju pootvoríme a koláčik v nej necháme chladiť. Po hodine ho vytiahneme a necháme ho úplne vychladnúť v izbovej teplote. Keď je cheesecake studený, úplne vychladnutý, dáme ho do chladničky, kde stuhne. Najlepšie je nechať ho tam celú noc, ale budú mu stačiť aj také 4 hodiny.
Čo sa týka zdobenia, je to už len a len na vás. Či použijete ovocie, sladkosti, orechy alebo len jednoduchú čokoládovú ganache (ganáž). No a keď už sme naučili ako upiecť chutný cheesecake, tak si povieme ako pripraviť lahodnú čokoládovú ganáž, ktorá cheesecake dokonalo doplní čo sa týka vzhľadu aj chute.
Budeme potrebovať:
100 ml smotany na varenie
100g čokolády - mliečna, biela, horká - podľa toho akú máš rada
30g zmäknuté maslo
Čokoládu si nasekáme na čo najmenšie kúsky a presypeme ich do misky strednej veľkosti. 100ml smotany dáme do hrnca a na malom ohni ju iba ZOHREJEME. Akonáhle smotana začne bublať odstavíme ju z ohňa, pretože do bodu varenia ju priviesť nechceme. Horúcu smotanu vlejeme do misky s čokoládou a necháme nech sa čokoláda začne sama topiť. Po asi dvoch minútach začneme smotanu a čokoládu miešať aby nám vznikla jednotná tekutá zmes. Do horúcej zmesi pridávame maslo, ktoré sa nám počas stáleho miešania rozpustí a spojí s čokoládovou zmesou. Maslo celej ganáži dodá krásny lesk. Takto pripravenú a vychladnutú ganáž môžeme vyliať do stredu koláčika a jemne po jeho okrajoch a polievkovou lyžicou alebo silikónovou stierkou uhladíme. Koláčik už len dozdobíme podľa preferencií a dáme opäť do chladničky stuhnúť aspoň na jednu hodinu. Takto stuhnutý koláčik je pripravený na konzumáciu. Možno sa ti zdá, že je s upečením cheesecaku veľa roboty, ale keď sa do toho
postupne dostaneš, zistíš, že jednoduchšie to už byť ani len nemôže! J Prajem dobrú chuť.
V prípade
akýchkoľvek otázok, neváhaj zanechať komentár, na ktorý ti veľmi rada odpoviem.
Jahodový cheesecake s bielou čokoládou a karamelovým základom. Ku sviatku medzinárodneho dňa žien, ako stvorený!
Mini a rýchly čučoriedkový cheesecake s lieskovcami. Zaručené osvieženie počas horúcich letných dní!
Narodeninový KINDER cheesecake, nie len pre najmenších.
Valentínsky cheesecake s ganache z horkej čokolády.
