Maroko s hadom okolo krku a ťavou na tanieri

"ahojte, nechcete ísť s Marekom na týždeň do Maroka ?"
"čauko, a kedy presne ?"
"19.3
odchádzame a prídeme 24.3. domov, taký spoznávací trip "
"Povedal, žeby išiel, takže.... ideme."
A presne takto sme sa rozhodli vycestovať do Afriky a navštíviť jedno z najznámejších miest, Maroko. Všetko mal na starosti náš kamarát, ktorý je v Afrike ako doma. Naša jediná povinnosť o ktorú sme sa mali postarať, bola, zaplatiť. A tak sme zaplatili a čakali. Konečne nastal deň odletu. Zbalili sme sa do malého ruksaku a vyrazili na letisko, kde nás čakalo ďalších pätnásť ľudí, pripravených brázdiť neznámo. Áno, čítate správne. Naša partička sa skladala zo sedemnástich nadšencov, ktorý nevedeli, čo ich presne čaká. Niekto by si povedal, že je to príliš, no ja som zástancom toho, že dobrých ľudí, sa všade veľa zmestí. A musím potvrdiť, že sme boli naozaj dobrá partia!
Naše prvé kroky smerovali do Marrakecha, najznámejšieho mesta Maroka. Ubytovali sme sa na hoteli, zhodili ruksaky, vzali peňaženky a vybrali sa do ulíc. Ako prvé sme navštívili staré mesto a tradičnú trčnicu- Jemaa el-Fnaa. Na každom kroku, vám ponúkali zbytočne predražené suveníry, čerstvé ovocné šťavy, alebo miestne špeciality. Jednou z nich, bola aj typická marocká polievka Harira, na ktorú spomíname doteraz. Samozrejme, len v tom najlepšom slova zmysle. Výborná polievka, na ktorej si každý pochutnal. Dokonca sme k nej dostali aj čerstvý marocký chlebík, ktorý bol bezkonkurenčne ten najlepší, aký som doteraz vôbec jedla. A neuveríte, ale toto všetko nás vyšlo len 3 dirhami na osobu, čo je v prepočte na euro cca 30 centov. Krása. Avšak, to nieje všetko. Nasledoval dezert v podobe varených slimákov, a musím uznať, že to vôbec nebolo zlé.
Po jedle sme si dali menší rozchod a túlali sa ulicami tržnice. Keď sme sa všetci opäť stretli, bol čas večere a my sme sa vybrali do reštaurácie Argania, ktorá je jednou z najlepších reštaurácií v starom meste. Všetci sme sa tešili na kulinárske pochúťky, ktoré nás čakajú. Odporučili nám dve jedlá- Tajine kefta a Pastillu. Tajine boli jahňacie guľky v paradajkovej omáčke s vajíčkom a Pastilla, bolo netradičné kuracie mäso zabalené v lístkovom ceste so škoricou a práškovým cukrom. Samozrejme, keďže to bolo na odporúčanie, dali sme si všetci sedemnásti práve tieto dve jedlá. Po večeri sme sa vybrali do miestneho podniku, kde sme ukončili náš prvý deň. Klasicky s pohárom vínka a vodnou fajkou.

Náš druhý a tretí deň, bol čisto cestovateľský. Mali sme prenajatý vlastný mikrobus a dokonca i nášho osobného šoféra Ibiho. Bol veľmi milý, usmievavý a vždy ochotne zastavil, keď to niekto z nás, už "nemohol vydržať". Smial sa, že je to s nami horšie ako s dôchodcami.
Naša prvá zástavka bol Tinerhir. Krásne miesto a opäť ďalší
predajcovia suvenírov. Tí boli samozrejme na každom kroku. Bolo jedno či ste v meste, alebo na
ceste, kde široko ďaleko nič nieje. Boli všade. V Tinerhire sme navštívili
malý obchodík, kde sa vyrába argánovy olej.
Do obchodu viedla úzka chodbička, kde sedeli 4 ženy. Tri z nich
lúskali argánove oriešky a štvrtá mala na starosti mletie. Boli veľmi milé
a ochotné. Ukázali nám, ako taký proces výroby prebieha a dovolili
nám si všetko vyskúšať. Nikdy by som netvrdila, že je to také náročné. Za celý
deň práce, vyprodukovali len pár mililitrov oleja. V druhej časti obchodu, už predávali
samotné výrobky z oleja. Bol tam aj malý stolík, na ktorom boli položené
tri misky. Vo všetkých miskách bol argánovy olej, avšak v každej s niečím
iným. Pri miskách bol prútený košík s domácim chlebom a vy ste
zadarmo mohli ochutnať všetko, načo ste mali chuť.
Pri návšteve Tinerhiru sme samozrejme nevynechali ani Grand canyo´n, ktorý je
taktiež obľúbenou turistickou oblasťou.

Našou ďalšou zastávkou, bolo Ait ben haddou - miesto, kde sa natáčali rôzne známe filmy, ako Game of Thrones, Asterix a Obelix, Kleopatra, Gladiátor a podobne. Bolo to úžasne, prechádzali sme hradbami tohto mestečka a čím vyššie sme boli, tým krajší výhľad sme mali. O Ait ben haddou sa hovorí, že je to miesto, ktoré každý videl, ale nikto ho nepozná. Je to práve preto, že sa tam nakrúcali rôzne filmy, no nik nevie, že sa natáčali práve tu. Navštívili sme staršieho pána, ktorý si na tomto mieste vytvoril svoju vlastnú galériu. Samozrejme to bola len jedna kamenistá miestnosť, kde mal po stenách vyvešané fotografie z natáčaní a zoznam všetkých filmov, ktoré sa tam točili, dokonca i s časovými údajmi, v ktorom roku to bolo. Po obhliadke fotografií, nás upútali aj jeho vlastné obrazy, ktoré maľoval na papier pomocou čaju. Čaj nanášal štetcom na papier a opatrne ho vypaľoval. Na plátne vznikali krásne kresby tiav, hradieb a Sahary. Po prehliadke celého mestečka, sme sa pomaly vybrali späť k autobusu, pretože nás čakala dlhá cesta na hotel. Urobili sme si však ešte malú zastávku, pri predajcoch suvenírov, aby sme si prehliadli, či náhodou ponúkajú aj niečo iné ako tí pred nimi. Neponúkali, ale predsa sme platili.

A začo ? Zato, že som prekonala svoj strach z hadov. Do vtedy, by som si nikdy nemyslela, že JA niekedy chytím hada do rúk a dokonca si ho nechám obmotať okolo krku. Avšak, keď som sa ocitla v situácií, kde mi to ponúkali, a nebezpečne sa s ním už približovali k môjmu krku, prišlo mi to v ten moment akési bezpečné a normálne. V kľude som si ho vzala, chvíľu sa s ním pofotila, omotala okolo seba a stále mala pocit, že je to len hračka. Alebo, som si to aspoň stále nahovárala. Po príchode na hotel sme všetci padli unavení do postele a tešili sa na ďalší deň, pretože to mal byť deň s veľkým D. Naša "stanovačka" na Sahare.
Ráno nezačalo úplne najideálnejšie. Zobudila som sa dolámaná a uzimená. Vyčerpane som vstala z postele, obliekla sa, umyla zuby, vzala ruksak a utekali sme na raňajky. Náš Ibi bol už pripravený pred hotelom a nás čakala niekoľko hodinová cesta na Saharu. V autobuse vládla dobrá nálada. Rozprávali sme si vtipy, spievali a preventívne popíjali našu domácu pálenku. Celé 4 dni sme cestovali popri pohorí Atlas, ktoré sa tiahne naprieč celému Maroku. Sahara je z 90% kamenistá a len 10% pokrývajú piesočné duny, a keďže my sme sa chystali navštíviť tu piesočnatú časť, bola cesta o niečo dlhšia. Konečne sme dorazili na miesto!
Ibi nás vysadil na ceste, kde boli prichystané 4 džípy, ktorými sme cez duny prechádzali. Cesta džípom trvala približne 45 minút. Keď sme zastavili, vysadili nás uprostred Sahary, kde nás čakali dvaja mladí Alžírčania spolu s ťavami. Ťavy boli "osedlané" a pripravené na nával Kysučanov. Na ťavách sme sa pomaly presúvali po púšti a užívali si kľud, piesok a slniečko. Po chvíli sme zastavili a mladí Alžírčania nám ukázali dunu, na ktorú sme si mali vyšliapať. Na vrchole duny nám dali seandboard a chceli aby sme sa spúštali na nich dole. Je to vlastne ako klasické snowboardovanie, len ste na piesku a nie na snehu. Užívali sme si každú minútu. Na Sahare mali pre nás pripravené stanové miestečko. Obrovské krásne stany, s posedením uprostred. Jedným slovom nádhera.
Nikdy by ma nenapadlo, že
sa raz ocitnem na takom mieste. Všetkých nás usadili v hlavnom stane, kde
bola jedáleň a začali nám servírovať večeru. Samozrejme Tajine. No teraz
bolo mäso akési iné. Pripomínalo skôr hovädzinu než jahňacinu. Kamarát sa šiel spýtať, aké mäso nám
podávajú. Ich odpoveďou bolo jedno slovo- Camel. Po večeri sme sa všetci presunuli von,
kde bolo prichystané ohnisko, bubny
a zábava. Tancovali sme, spievali a dúfali, že tento večer tak rýchlo
neskončí. Po dlhej noci sme všetci skoro
vstávali, aby sme stihli východ slnka. Po krásnom východe a dobrých
raňajkách, nás už čakali autá aby nás doviezli späť k Ibimu a ten mal
za úlohu odšoférovať ďalších 12hodín do hotela.
I keď celý tento výlet bol
veľmi náročný, všetci sme odchádzali spokojní a obohatení o nové
zážitky a nových priateľov.
